Home                Profile                Contact              

vineri, 3 iulie 2009

Iritare

Sunt iritata. TOTUL ma irita. Sunt revoltata! Sunt suparata! Sunt nervoasa! Traim intr-o tara de analfabeti, intr-o societate in care valoarea principala este banul, care nu are nici un fel de principii si valori morale, intr-o societate care promoveaza incultura si imoralitatea.
Mass-media influenteaza masele cu emisiuni de tot cacatul, promoveaza adevarate valori - Simona Senzual, Roxy manelista (de asta nu am auzit decat ieri) si cel(sau cea?!) mai tare, marele(sau marea?!) si celebrul(sau celebra?!) Naomi...

Cum poti sa spui ca tu dai ce se vinde? Inteleg ca se cauta profitul, dar nu exista si o responsabilitate morala fata de public?

Media are o putere imensa. Dirijeaza si orienteaza opinia publica, promoveaza valori - pozitive sau negative, ridica sau coboara oameni. Iar in tara noastra, jurnalistii nu inteleg puterea pe care o au. Ei au creat aceste vedete, ei ar avea puterea sa le detroneze. De ce nu se ia nici o masura? Publicul e ca un catel.. cum il cresti asa-l ai. Daca-l obisnuiesti cu unele lucruri, e greu sa i le negi apoi. Dar nu imposibil. Mi-ar placea sa fie promovate adevarate valori si personalitati. As vrea ca lumea cand aude de muzica romaneasca sa nu se mai gandeasca la manele, cand aude de politica sa nu se gandeasca la Vanghelie, Becali, etc., cand aude de vedete sa nu se gandeasca la cele mentionate anterior. Avem si noi oameni de valoare, de ce sa nu-i promovam asa cum trebuie? De ce-i tinem ascunsi si nu-i lasam pe toti sa se bucure de ei?
Si de ce trebuie sa mulgem un subiect pana nu mai da lapte? Gen stirea despre moartea lui Michael Jackson. De ce trebuia facut atata scandal? Nu ajungea o stire, un reportaj? S-a intins totul, s-a lungit mai mult decat trebuia, s-a dramatizat exagerat de mult, pana s-a si pierdut esentialul - un om a murit.

La cum stau lucrurile in momentul de fata, nu trebuie sa ne miram ca cei mai multi oameni nu stiu sa vorbeasca romaneste corect, darmite sa scrie.Cum poti sa nu stii ca scrii in limba materna? Cum poti sa nu cunosti conceptul de cratima? Educatie 0? Ce e cu sistemul de invatamant de la noi? Cand a decazut atat de tare? Sunt eu printre putinii norocosi care au nimerit un profesor capabil, competent? Ce fac copii la scoala in ziua de azi? Nu invata nimic? Isi etaleaza doar tinutele, telefoanele, fitele? Profesorii nu isi dau silinta deloc? Sunt convinsa ca exista si elevi dornici sa invete care se lovesc de o lipsa de chef a profesorului care intarzie jumatate de ora.. dar despre sistemul nostru de educatie, alta data.

Cum pot unii sa spuna "stiu sa scriu corect, dar scriu destul corect la faculta', nu si pe mess"? Am vazut negru cand am auzit chestia asta. E chiar asa un chin sa scrii corect? Trebuie sa te chinui, sa-ti dai silinta, sa fii mereu atent? Nu pot sa vad lucrurile asa. Pentru mine nu e un chin, e ceva normal... e "parte din mine". E o chestie elementara de bun simt. Scriind corect, te respecti pe tine in primul rand. Arati ca ai un gram de cultura...Trebuie sa explic diferenta dintre ia si i-a, sau si s-au, iar si i-ar? Sunt lucruri elementare. Puneti mana pe o carte de gramatica! Daca nu va place mirosul hartiei, gasiti pe net locuri unde sa invatati. Si nu e doar problema cratimei... Nu stim sa facem acordul intre subiect si predicat, pleonesmele se aud din ce in e mai des, "care este" intra incet-incet in vocabular, "deci" e repetat obsesiv, fi e scris sau doar cu un i sau doar cu doi, "ca si" folosit in loc de "ca" (sensul: in calitate de), "dupa" in loc de "de pe".. si lista poate continua.

Si mai am o problema cu "scrisul messengerian", cu k si y, imposibil de descifrat. Detalii aici.

Nu spun ca eu nu gresesc niciodata, ca scriu si vorbesc exagerat de bine, dar nu fac unele greseli elementare si am bazele gramaticii. Iar daca am vreo nelamurire, intreb, caut...
Nu scriu cu diacritice, mi se pare oarecum incomod. Nu sunt obisnuita cu ele si ma incetinesc destul de tare. Dar acum imi dau silinta sa ma obisnuiesc sa le folosesc, iar peste cateva zile, saptamani, am sa scriu cu diacritice.

Ca punct de plecare, recomand gramatica limbii romane. Pentru greseli frecvente, dexonline.

4 comentarii:

  1. Mircea3:17 p.m.

    TOTUL incepe din familie, familiile comuniste isi cresc copiii. Suntem crescuti sa fim dobitoci pentru a fi manipulati cat mai usor. Succes in campania ta de IRITARE si... nimic mai mult :).

    RăspundețiȘtergere
  2. diana, prima data aici la tine, si ma bucursa vad ca nu sunt singura... din pacate asa e.. promovam tot felul de analfabeti/e... asta e tara in care traim.. trist dar adevarat!
    toate bune!
    S.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult 2onia. Sper sa-ti placa si sa te intorci! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmm... @Mircea... copiii crescuti pe vremea comunismului sunt mai respectuosi si mai simtiti decat generatiile mai tinere, iar capitalismul te indobitoceste si mai rau prin mercantilismul si spiritul consumator ce-l caracterizeaza.
    Be nice... and funny... hehe :))

    RăspundețiȘtergere