Home                Profile                Contact              

joi, 6 august 2009

(De)Generatia mea

Lumea s-a schimbat mult de-a lungul timpului. Am evoluat, am crescut, ne-am dezvoltat. Cu toate astea, se pare ca acum involuam. Gradul nostru de cultura scade tot mai mlt. Valorile se pierd. Timpul se scurge mult prea repede si noi nu facem nimic... Nu incercam sa crestem, sa ne ridicam. Ne complacem intr-o situatie jalnica.

Fac parte dintr-o generatie neinteleasa. Generatia pitzipoancelor, cocalarilor, emo-kids. O generatie de consumatorism dus la extrem. O generatie care are parte de prea multa libertate si nu stie cum sa o foloseasca. Comunismul a trecut, dar a lasat o amprenta puternica. Parintii le insufla copiilor lucruri contradictorii. Lipsa de consecventa si perseverenta se simte. Trecerea la democratie se face mai greu decat e normal. Greutatile din timpul Comunismului, cred - nu pot sa vorbesc despre o perioada pe care nu o cunosc decat din povesti - au facut oamenii sa-si doreasca schimbarea. Doar ca schimbarile trebuie bine gandite. Trebuie facute cu grija, organizat si sustinut. Altfel e mai rau decat bine. Schimbarile din invatamant, spre exemplu. S-a scos tot ce era inainte. Inainte de 89, adica. S-au scos activitatile extrascolare. Nu mai exista pionieri, serbari in weekend, activitati in natura. Acum in fiecare an se schimba ceva. Se introduce ceva nou, se scoate ceva.. tot nou. Elevii sunt innebuniti. Ba se dau 6 probe la bac, ba se dau 3. Ba conteaza media din timpul anilor, ba nu are nici o importanta. Cum sa mai stii ce sa faci si pe ce sa te axezi? Zilnic apar facultati noi, sectii noi, experimente peste experimente.

Cum s-a ajuns la atat de multe lucruri contradictorii? Factori diversi. Familie, profesori, sistem prost sau f prost organizat. Si in conditiile astea cum sa ne miram ca mai mult de jumatate din tinerii care sunt in liceu nu stiu sa scrie corect in limba romana? Cum sa ne miram ca tinerii nu stiu tabla inmultirii? Profesorii manifesta o lipsa totala de interes si chef. Nu raspund intrebarilor, nu verifica temele, nu dau doi bani pe elevi - se menajeaza total. Unii nu stiu sa se impuna in fata elevilor care isi permit mult prea multe datorita educatiei de acasa. Care educatie de acasa? Cand mai au parintii timp sa se ocupe de copii? Pleaca dimineata la 8, se intorc la 18-19. Obositi, stresati, nervosi. Daca nu reusesc sa-si lase problemele la serviciu isi varsa amarul pe copii. Daca reusesc, se apuca de facut mancare, de spalat, calcat. Cand sa mai vorbesti cu copilul si sa-i dai solutii la problemele universale care-l macina pe el la varsta adolescentei? S-a certat cu colegul de banca, prietenul cel mai bun l-a tradat, e indragostit de cineva care nu-l baga in seama, pamantul e patrat.. Adolescenta e o perioada grea. Fiecare ii face fata diferit. Fiecare are problemele lui - cele mai mari din tot universul, depresiile lui, gandurile neimpartasite. Si atunci fiecare se manifesta altfel. Si raspunde altfel la reactiile celor din jur. Unii isi explima sentimentele deschis, unii se inchid in ei. Unii braveaza, unii... Lipsa de comunicare la nivel parinte-copil (pardon, tanar. Nu vrem sa se simta jigniti), profesor-elev(tanar) duc la alte probleme. Absenta unui adult care sa-i ghideze pe drumul cel bun duce la cautarea unor modele. Si ajungem, iar, la media si la rolul negativ pe care il joaca in viata tinerilor. Anti-vedetele pe care le promoveaza joaca acum rolul de modele pt tinerii aflati in cautarea unei identitati si in cautarea unui stil reprezentativ. Si cum sa ne miram ca pustoaica de 16 ani umbla cu nenea de 40, care-i satisface unele mofturi, ca tipul din ultima banca se lauda cu telefonul lui ultima generatie, ca pustiul indragostit si respins foloseste excesiv dermatograful?

In loc sa-i punem la colt pe tineri, mai bine incercam sa-i ghidam spre directia cea buna. Sa vedem unde apare problema, buba. Sa incercam sa facem sa nu se mai ajunga in aceasta situatie, sa comunicam mai mult, sa explicam mai frumos, sa educam mai mult. Sa culturalizam. Sa vorbim. Sa incercam sa intelegem.

Sunt multe de spus pe tema asta. Poate am sa revin. Poate nu.

5 comentarii:

  1. Hai sa-ti spun cam ce-am observat eu sau vreau sa cred ca am observat. In general, in lumea asta, supravietuieste cel mai puternic. Daca nu esti puternic, trebuie sa te alaturi altora. Mai este o varianta sa supravietuiesti si daca esti slab. Trebuie sa fii de folos.
    Pitiponcurile si cocalarii sunt multi. Si se plac. Si sunt puternici. Emo kids nu deranjeaza pe nimeni, nu-i distruge nimeni. In schimb, ei cersesc atentie si o primesc.
    Cat despre educatie... Aproape nimeni nu si-o doreste. Deci nu vad niciun motiv pentru care ar primi-o. Suntem o natie care nu isi doreste nimic . Si nici nu primim nimic pe degeaba. Iar o masa de oameni inteligenti, educati, uniti, etc. ar putea duce la o oarecare revolta impotriva sistemului. Iar sistemul nu isi doreste asa ceva. Daca odata studentii au putut, acum studentii sunt multi. Si ca sa devii student nu ai nevoie de nimic. Deci nu mai e o uniune a celor mai buni. Deci la revedere planuri comune.
    In plus, nu-ti mai baga nimeni pumnul pe gura; pe bune. Deci nu mai esti asa revoltat impotriva sistemului. Sistemul invata, iar pe noi nu ne mai invata. Suntem controlati. Prin lipsa educatiei si inocularea unor idei (nu impunerea unor idei), prin religie, prin promovarea unor valori, prin daruirea unor drepturi, dar de care nu putem profita, prin... multe altele.
    Am aberat si eu destul.
    Rezumand si incercand sa dau si o solutie, mai spun: in general nu suntem suficient de puternici sa ne ridicam. Cei care suntem puternici ne descurcam pe cont propriu. Ne e mai usor decat sa ii tragem dupa noi si pe ceilalti. Iar pentru ridicarea celorlalti e nevoie de un sistem autoritar. Care sa ne vrea binele. :D Si gata.

    RăspundețiȘtergere
  2. La nivel micro: am 30 de ani dar nu i-am zis niciodata mamei "tu". Orice pici din ziua de azi isi baga si scoate mama fara nicio jena.

    La nivel mediu: orice elev care cat de cat se da in vant pentru scoala e catalogat ca si "tocilar" si este motivul de ras pentru toti. In schimb, cel care si-a facut un piercing, da de doua ori pe an la scoala si vine cu masina la scoala e cel mai "misto tip.

    La nivel macro: acum 20 de ani oamenii credeau in niste idealuri si au pornit o revolutie. Azi nu mai sunt idealuri, iar cei care ne reprezinta ne fura fara nici cea mai mica jena.

    La nivel personal: vad, aud, observ, zic. Insa sunt prea mic in oceanul de ignoranta. Am de facut o alegere: spun ce gandesc, deci ma expun; tac, inghit si merg mai departe.

    Constiinta colectiva nu mai exista, sunt doar cuvinte frumoase. Scara de valori s-a inversat, nu mai exista modele si teluri. Mai demult copii vroiau sa devina Nadii, Hagi, Tiriaci, profesori. Azi vor sa devina Columbeni, Sensuali, se uita la OTV si vor sa devina staruri porno.

    Ce am facut pana acum? Am comparat, am constatat, ti-am dat dreptate.

    DIn pacate 99% din lume face asta, vede, spune si ramane cu atat. Actiunea e cea care lipseste. Toti infiereaza furatul, dar toti fura. Toti infiereaza lipsa de educatie dar majoritatea se comporta ca analfabetii si suint grobieni in comportament. Cei 7 ani de acasa sunt doar pe hartie si doar la nivel declarativ.

    Continui, sa vad, sa observ, sa spun. Cand se va aduna destula ura se va intanpla ca in 1989. Deocamdata rabdam.

    PS: Atunci rabdam neajunsurile, acum rabdam incultura! Oare o revolutie poate fi on refulare pentru asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am sa raspund comentariilor voastre curand, printr-un alt post, similar.

    Parerile sunt extrem de interesante. Nu pot sa aprob tot, dar sunt de acord cu ele, in principal.

    Am sa revin la subiect :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Roxana Big2:06 a.m.

    eu cred ca trecerea la democratie s-a facut mai greu la noi pt ca nu eram o tara atat de dezvoltata in timpul comunismului.

    in ce priveste gradul de cultura nu stiu daca pot sa spun ca a scazut. diferenta cred ca este: inainte faceau facultate doar oamenii care chiar doreau asta si invatau...cred ca acestia erau si oamenii culti, iar acum toti fac facultate pt ca asta e moda, dar putini sunt culti.

    gradul de cultura scade pt ca preferam sa vedem filmul decat sa citim cartea. preferam divertismentul in locul unei piese de teatru, opera. preferam o emisiune inutile in locul unei documentar.

    in ce priveste valorile: da cred ca au scazut. foarte tare. inainte erau apreciati oamenii care aveau ceva de spus...acum sunt apreciati oamenii care spun orice, oamenii care au, nu cei care fac ceva demn de respect.

    cat despre mass media...ar fi mai bine fara 90% din ea.

    e naspa ca suntem constrasi de bani...ca parintii alearga dupa asta in speranta unui viitor mai bun pt copiii lor...fara sa-si dea seama ca inainte de o stare materiala avem nevoie de dezvoltare personala.

    iar e naspa ca profesorii nu isi iubesc meseria...poate si ei o fac constransi de anumiti factori. cand faci un lucru care iti place pui pasiune.

    cred ca nu ai atins 2 puncte importante.
    primul: in relatia profesor-elev ai invinuit doar profesorul...cred ca si elevii fac o viata nu tocmai usoara profesorului...so cele ce urmeaza ar putea fi consecinte.
    al doilea: nu ai scris nimic despre comunicarea acestei generatii...s-au schimbat putin lucrurile.

    wait to read more from you:*

    RăspundețiȘtergere
  5. in lumea de zi nu supravietuieste cel mai puternic, ci cel care se acomodeaza usor. oricum imi place sa spun ca "m-am nascut si pe planeta gresita si intr-o perioada complet cretina".

    RăspundețiȘtergere